z.jpeg

Bloembollen & wildebloemenmengsels

GESCHIEDENIS

EEN WOORD VOORAF

SPECIALITEIT
Bloembollen, bloemrijke graslanden en wilde bloemenmengsels zijn mijn stokpaardje. Al ruim 10 jaar werk ik in de bloembollensector en hoewel mijn grootste interesse altijd bij de vaste planten lag is dit ondertussen bij de bloembollen niet minder. In die periode hebben we ze in het ganse land en in de buurlanden in grote aantallen aangeplant. Kleurrijke slingers en vlekken langs wegen, in parken en private tuinen. Bloembollen planten, opzoeken en bewonderen is een verslaving geworden. Op de juiste plaats gaan ze verwilderen op andere locaties doen ze dat niet dus moeten we ze zelf massaal aanplanten. De lente is een feest, dan kunnen we genieten van ons werk !

Daarnaast zijn er de wilde bloemenmengsels. Ook die hebben een streepje voor bij mij. Ze zitten vol leven, ze zijn kleurrijk en toch dikwijls bescheiden. De echte wilde bloemrijke graslanden zijn moeilijk (onmogelijk) na te bootsen in verstedelijkte omgeving maar dat hoeft ook niet, anders hebben we geen reden meer om nog op zoek te gaan. Ze mogen spectaculair en kleurrijk zijn, maar ik ben vaak al tevreden met slechts enkele soorten. In de fotogallerij kan je afbeeldingen vinden zowel aangelegde als van natuurlijke graslanden. De carnavalsmengsels laat ik graag achterwege, die zijn dan wel kleurrijk maar hebben maar weinig connectie met natuur. De uitzondering zal de regel wel bevestigen.

IMG_2202.JPG

Een grasland in met wilde bloemen en bloembollen samen is voor mij dan ook de kers op de taart en gelukkig hebben we nu een machine die dit kan aanleggen in één werkgang.. In één beweging kunnen we een gazon omvormen naar een kleurrijk grasland dat past in de omgeving. Spectaculair, bijvoorbeeld langs invalswegen en parken, of natuurlijk en discreet in landschapstuinen, boomrijke omgeving, begraafplaatsen, ... Sommige bloembollen zijn beter geschikt voor het grasland dan andere, de meest bijzondere zijn kievitsbloemen, herfsttijloos en boerencrocus. De graslandmengsels en wilde bloemenmengsels bestaan bijna altijd uit 100% inheemse bloemen met regionale oorsprong.

COMBINEREN

PASSEND BIJ DE OMGEVING

PLANNEN
Goeie combinaties maken hangt af van veel factoren. De bloeiperiodes, hoeveelheid licht, bodemomstandigheden en -type zijn bepalend voor het succes. Daarom is het noodzakelijk om de locatie goed te onderzoeken. Onder bomen en in de boomgaard kies je best enkel voor bloembollen, de bloeiperiode en kleur kan je zelf kiezen door juist te gaan combineren. Ook de datum waarop je wil gaan maaien zal bepalend zijn. Wil je in de lente een kort gazon dan kies je best voor vroegbloeiende soorten. In de bloemenweide mogen dan de late voorjaarsbloeiers. Bij wilde bloemenmengsels is de maaidatum zeer belangrijk, naast bodemtype zal die bepalen welke soorten wel of niet in uw bloemenveld zullen groeien. Het eindbeeld hangt dus af van het beheer en van de omgeving.

MAATWERK
Daarom maken we gebruik van bestaande plantgemeenschappen. Doorheen de tijd zijn die ontstaan en ze vormen dus stabiele combinaties die elkaar de ruimte gunnen. Veel van die mengsels zijn te verkrijgen bij de speciaalzaak maar wanneer nodig kunnen we die ook op maat laten samenstellen.

VOORBEREIDING

= GOEDE AFWERKING

PLANTLOCATIES
Een goede locatie vinden is de helft van het werk. Let op wortels van bomen, stenen, putdeksels, breedte, ... Voor het planten van bloembollen zijn boomwortels de grootste obstructie. Hoeveel wortels en waar de wortels zitten is afhankelijk van boomsoort en de bodem waarin die staat. Een deel van de voorbereiding is dus nagaan of de locatie geschikt is voor het machinaal planten. Zowel voor het planten in bestaand gazon, in bestaande bloemenweides als voor het planten in zwarte grond moeten we de bodem niet bewerken. Dit is anders voor de aanleg van een bloemenveld (in combinatie met bloembollen), daar bewerken we wel en waar nodig werken we de oude graszode weg. Onder bomen of in een met stenen vervuilde bodem is dit dus niet mogelijk. Ook aanplanten van bloembollen en/of inzaaien van bloemen in substraten, bvb bovenop een parkeergarage, kan maar moeilijk. Dit moeten we dus vooraf ter plaatse bekijken.

VLEKKENPLAN

Vooraf bekijken we dus waar we kunnen planten, daarna stellen we de mengsels samen en maken we het vlekkenplan. Dit is een eenvoudig ontwerp maar bevat alle informatie om vlot te werken.

HOE WERKT HET

EEN UNIEKE MACHINE

BLOEMBOLLEN IN BESTAAND GAZON
De machine snijdt de graszode open waarna de ploeg de zode opheft. De bloembollen vallen door de trechter in de ploeg waarna de graszode weer dichtvalt. Aanrollen en klaar.

BLOEMBOLLEN IN ZWARTE GROND
Dezelfde machine maar met een aangepast systeem om de aarde terug dicht te leggen. Hier duwt de ploeg de vooraf losgemaakte bodem open, de bloembollen vallen door de trechter en achteraan werden messen gemonteerd die de bodem weer dichtduwen.

BLOEMENMENGSELS IN COMBINATIE MET BLOEMBOLLEN
Daarvoor hebben we een andere machine. De bodem moet vooraf niet worden losgemaakt, dit doen we zelf met een overtopfrees waardoor eventueel bestaand gazon naar onderen wordt gewerkt. Tegelijk vallen de bloembollen in de gefreesde grond. Achter de frees hangt een systeem dat de bodem effen legt en die tegelijk bloemen of gras inzaait.

ONZE TROEVEN

LIEFDE VOOR HET VAK

KENNIS

Doorgedreven interesse in het vak is onze grootste troef. Wie moeite doet om het goed uit te voeren krijgt goede resultaten. Dankzij onze ervaring in dit unieke vak durven we ons experts noemen. Niet alleen de plantenkennis maar vooral de combinatie daarvan met de ervaring op het terrein is onze sterkte. Voor werken in de publieke ruimte kennen en doen zelfs beter dan de regels van het Standaardbestek 250. 

 

HET JUISTE GEREEDSCHAP

Onze machines zijn gemaakt voor dit soort werk. Met de plantmachine kunnen we 50 centimeter of 1 meter breed planten en we kunnen ook de plantdichtheid elektronisch regelen. Ook de plantdiepte kunnen we aanpassen. Wanneer we klaar zijn kan je amper zien dat net duizenden bloembollen werden aangeplant. De machinecombinatie voor planten met zaaien heeft een breedte van 1m70. Geschikt dus voor middelgrote tot grote oppervlaktes. Daarnaast is de tractor uitgerust met grasbanden, zo beschadigen we het gazon niet en drukken we de bodem niet onnodig aan. Voor het betere bochtenwerk is de machine voorzien van een kniksysteem om tot een kleinere draaicirkel te komen. Niet minder belangrijk dan al deze snufjes is de visuele controle op de goede uitvoering en waar nodig werken we het resultaat manueel bij.

Aantal per m²

De juiste hoeveelheden per soort bepalen mee het goede resultaat. Afhankelijk van de locatie en soort zijn meer of minder bloembollen per m² nodig. Veel verwilderingssoorten breiden mits goed beheer vanzelf uit, andere soorten doen dat niet dus moet je er van bij het begin voldoende aanplanten. Ook bij plantcombinaties zijn de juiste hoeveelheden zeer belangrijk. Narcissen en Crocus in de openbare ruimte moeten zeer zichtbaar zijn, daar spreken we van 75 tot 125 bloembollen per vierkante meter terwijl in bloemenweides soms 25 per vierkante meter al voldoende kan zijn. Bij gespreide bloeitijdstippen, zelfs van dezelfde soort, moeten er gedurende een lange periode voldoende bloemen zichtbaar zijn. De vernoemde aantallen lijken vaak hoog maar in de praktijk klopt dit. Wat betreft de wilde bloemenmengsels om in te zaaien is de hoeveelheid per m² afhankelijk van het mengsel.

PLANTKWALITEIT

Onze bloembollen worden gecontroleerd op ziektes en schimmels. De teelt van bloembollen is zeer intensief en vaak zijn zwakke planten dan het resultaat. Om die reden worden op sommige bloembollen dan ook zeer veel pesticiden en fungiciden gebruikt. De teelt van bloembollen heeft een slecht imago. Wij gebruiken zoveel mogelijk sterke en bewezen variëteiten die minder nood hebben aan deze sproeistoffen. Vooral bij het gebruik van deze soorten en van de verwilderingssoorten werden de laatste al grote stappen gezet om tot een verantwoorde teelt te komen. Ook bio-bloembollen zitten in het assortiment, voorlopig is het aanbod nog beperkt maar elk jaar komen nieuwe biologisch gekweekte bloembollen op de markt. We staan erop dat onze bloembollen soortecht zijn, zo krijgt u zeker wat u besteld. Onze wilde bloemenmengsels bestaan uit inheemse soorten en zijn van gecontroleerde oorsprong. Dat wil zeggen dat ze genetisch afstammen van wilde planten binnen onze regio. Deze planten zijn beter afgestemd op onze insecten, bodems en omgeving. Bovendien worden ze vooral lokaal geteeld, iets wat toch nog steeds onze voorkeur heeft.

KANTOOR

Zwevegem

Diesveldstraat 44

8553 Zwevegem/Otegem

DEPOT + KANTOOR

Mont-de-l'Enclus

Chaussée de Renaix 17

7750 Mont-de-l'Enclus/Russeignies

BEDRIJFSGEGEVENS

Frederik Houssin

Natuurlijke tuinen

BE 0897 049 169
HoussinFrederik@live.be

+32 477 852 832

HOME                         AANBOD : Natuurlijke tuinen                      OVER MEZELF                     NIEUWS                     CONTACT

                                                                       Groen voor bedrijven

                                                                       Openbaar groen

                                                                       Bloembollen & wilde bloemenmengsels