Niets dan natuurlijke materialen voor landelijke afsluitingen en waterdoorlatende verhardingen

halfverhardingen
 

Een landelijke afsluiting siert elke ecologische tuin

Landelijke afsluitingen zijn nergens zo goed op hun plaats als in een natuurlijke tuin. En dan liggen de diverse Europese hardhoutsoorten uiteraard voor de hand.

De post & rail paardenafsluiting is zonder twijfel het neusje van de zalm. Deze omheining is gemaakt van palen en ruw gekliefde planken van robinia- of acaciahout. Deze omheining draagt die vreemde naam omdat ze vroeger in de Engelse kastelen heel vaak gebruikt werd als afsluiting voor paardenweides. Robiniapalen worden soms ook gecombineerd met draad. Op de tweede plaats qua duurzaamheid en populariteit in onze contreien komen de kastanje-omheiningen. Het zijn smalle gepunte latten van kastanjehout die op geregelde afstand met een gegalvaniseerde draad aan elkaar gebonden zijn. Kastanje-omheiningen passen perfect in een boomgaard of rond een natuurlijke vijver.

Bij een landelijke afsluitingen kunt u ook moeiteloos een poort in hetzelfde materiaal laten maken. In elk geval plaatsen we altijd afsluitingen die in België geproduceerd zijn met lokale houtsoorten uit eigen land of de omringende landen.

Halfverharding voor paden, terrassen en opritten

Ontharden, ontharden, ontharden … we horen de laatste tijd niets anders op televisie, op de radio en in de pers. En terecht want het is hét aandachtspunt bij elke bouwproject dat tegenwoordig aangevat wordt. Het gebruik van waterdoorlatende verharding is nu de norm. En er zijn intussen tal van interessante opties om enerzijds deels te verharden en anderzijds tegelijk waterinfiltratie in de bodem mogelijk te maken.

In ons tuinaannemersbedrijf Frederik Houssin gebruiken we daarvoor losse of harsgebonden grindsoorten, grindgazon, kleischelpen maar ook lokaal gebakken kleiklinkers. De keuze is aan u  maar we geven u graag advies afhankelijk van de groenzone die we voor u moeten aanleggen. Zo volstaan gras- of schorspaden en ook stapstenen om comfortabel door de tuin te wandelen. Wilt u uw auto voor of naast het huis parkeren, dan raden wij een waterdoorlatende verharding van steenslag en grind aan die in een voldoende dikke laag aangebracht zijn.

 

Een houten afsluiting of wandelpaden in de tuin? Neem dan contact op met Frederik Houssin voor alle info over geschikte houtsoorten en waterdoorlatende verhardingen.