Bomen, boomgaarden, hagen en houtkanten… complete ecosystemen in uw tuin

fruittuinen Frederik Houssin
 

Bomen en hagen: flora en fauna in een klap

Een grote tuin of een kleine tuin, er bestaan bomen voor elke oppervlakte. Waar het op aankomt, is om er bedachtzaam aan te beginnen en elke boom zowel boven als onder de grond de ruimte te gunnen die hij nodig heeft. Hoogstammen zijn uiteraard op hun plaats in grote tuinen terwijl kleine tuinen gebaat zijn bij kleinere of meerstammige bomen. Maar zelfs een solitaire boom kan prachtig zijn.

Ook natuurlijke hagen en iets wildere heggen ogen mooi op privé- of bedrijfsterreinen. Houtkanten zijn dan weer aangewezen voor grotere groenzones omdat ze tot wel enkele meters breed uitgroeien. Voor zowel bomen als hagen houden we het in onze natuurlijke tuinen bij inheemse soorten. We adviseren u om een goede keuze te maken in functie van de mogelijkheden in uw tuin en uw voorkeur.

Wat vaststaat, is dat het een leven ven jewelste zal zijn tussen al dat groen. Bomen en hagen zijn de favoriete habitat van insecten, vogels en zoogdieren. Ze vinden er beschutting, kunnen er hun nesten bouwen en vinden er voldoende eten dankzij de overvloed aan bloesems en bessen.

Boomgaarden en pluktuinen

Waar het nog een en al bessen en vruchten zijn, dat is in een boomgaard of een fruittuin. Kijkt u uit naar fruit uit eigen tuin, dan moet u zonder enige twijfel bij Frederik Houssin zijn. De aanleg van een boomgaard of pluktuin vergt veel kennis van fruitsoorten en inzicht in de omgevingsfactoren zoals licht, bodemtype en bestuiving. Wij hebben de nodige expertise in huis.

Laat dus weten wat u verlangt: appels, noten, pruimen, rabarber, kersen, snoephagen van frambozen, rode besjes of kruisbessen… Noem maar op. Wij maken een ontwerp en geven elke bessenstruik of fruitboom zijn  eigen plek. Aan de hand van een duidelijk beheerplan weet u hoe u uw boomgaard moet onderhouden. Soms hebben fruit- en andere bomen specifieke verzorging nodig. Daarvoor werken wij samen met gespecialiseerd boomverzorgers.

Bovendien integreren wij boomgaarden soms in bloembollegrasland of een bloemrijk gazon. Dan is het helemaal biodiversiteit troef!

 

Contacteer Frederik Houssin voor de aanplanting van boomgaarden, hagen en houtkanten. Wij doen het met kennis van zaken!